четвер, 7 листопада 2019 р.

Цікаві факти про водень.


Цікаві факти про водень.

Пропонуємо вашій увазі цікаві факти про водень, речовину яка є найпоширенішою у всесвіті. Ознайомтеся з широким спектром інформації, яка охоплює все від хімічних властивостей водню до його використання в новітніх технологіях.

Цікаві факти про водень.
 Хімічний символ водню - це H. Це елемент з атомним номером 1, це означає, що в ядрі водню міститься 1 протон.
 Водень - найлегший, найпростіший і найпоширеніший хімічний елемент у Всесвіті, що становить близько 88.3% всіх атомів.
 Водень міститься у великих кількостях в гігантських газових планетах і зірках, він грає ключову роль в забезпеченні енергією зірок за допомогою реакцій синтезу.
 Водень є одним з двох важливих елементів, виявлених у воді (H2O). Кожна молекула води складається з двох атомів водню, пов'язаних з одним атомом кисню.
 У 1766 році, під час кислотної реакції металу, Генрі Кавендіш вперше офіційно визнав водень. У 1781 році він також виявив, що водень виділяє воду при спалюванні. 
 Тільки через кілька років (1783) водень отримав свою назву Hydrogenium. Слово водень походить від грецького слова hydro (що означає вода) і genium (творець).
 Водневий газ має молекулярну формулу H2. При кімнатній температурі і при нормальних умовах тиску водень є позбавленим смаку, без запаху і безбарвним газом.
 Водень може існувати у вигляді рідини під високим тиском і вкрай низькою температурою -252,87 °С. Водень часто зберігається таким чином, оскільки рідкий водень займає менше місця, ніж водень в його нормальній газовій формі. Рідкий водень також використовується як ракетне паливо.
 При екстремальному стисненні водень може також здійснити перехід в стан, відомий як металічний водень. Лабораторні дослідження в цій області продовжуються, оскільки вчені продовжують зусилля з виробництва металічного водню при низькій температурі і статичному стисненні.
 Водень використовується для живлення ряду нових автомобілів з альтернативним паливом. Хімічна енергія водню перетворюється за допомогою методу спалювання, подібного до звичайних двигунів, або в паливному елементі, який виробляє воду та електрику за допомогою реакції водню з киснем.
 Інженери і виробники автомобілів вивчають можливість використання водню в якості ефективного і життєздатного автомобільного палива. Одна з можливостей полягає в зберіганні водню у твердому стані в автомобільних паливних баках. Попри те, що в цьому процесі є багато проблем, це дозволить збільшити зберігання водню в транспортних засобах, що дозволить їм заправлятися на довший період.
 Перекис водню - це хімічна сполука з молекулярною формулою H2O2. Він часто використовується як відбілювач або мийний засіб для волосся. При певних концентраціях він також може використовуватися для очищення ран.
 Водень зазвичай використовується в нафтовій та хімічній промисловості, а також широко використовується в багатьох областях фізики і техніки, таких як зварювання або охолоджувальна рідина.
 Водень може бути потенційно небезпечним для людей через пожежі, які можуть початися, коли він змішується з повітрям. 

Немає коментарів:

Дописати коментар